Träfönster

Det flesta är nog överens om att träfönster har en viss charm som påminner om svunna dagar. Och när man ska välja nya fönster inför ett stundande byta är det nog många som överväger att välja just träfönster. Visserligen kräver träfönster en hel del underhåll men samtidigt väljer du ett naturligt material som inte bara är snyggt utan också är väldigt hållbart om man bara ger det en viss omsorg och inte låter det stå år ut och år in för att förfalla allt eftersom. Det som många ser som en fördel med att välja just träfönster är förmodligen att det är naturmaterial som inte behöver kosta skjortan och du kan också justera formen och måla det så som du själv önskar att det ska se ut. Även om det kräver underhåll så är det inte så svårt att renovera och om du vill komma åt klassisk känsla och känna nostalgin flöda kan du med fördel välja träfönster. Och i dag kan du välja mellan många träfönster i olika modeller. Men vill du slippa underhåll ska du förmodligen välja en annan typ av fönster så som exempelvis PVC.

Träslagen varierar

Furu är ett träslag som minst sagt har levt genom det svenska hantverket genom en herrans massa år och det är kanske inte så konstigt egentligen eftersom det är ett träslag med bra hållbarhet och som tåler en hel del. Dock finns det olika kvalitet och så vidare mellan olika träslag. Det går också att satsa på träfönster med exempelvis kärn-trä eller ädelträ med bland annat ek och teak. Vilket du väljer beror på hur mycket pengar du vill lägga ut. Självklart påverkar ditt val av trä hur länge det kommer att hålla och hur det behöver underhållas. Men även hur man har utformat ramen påverkar. För att du ska få ett hum om olika träslag och konstruktioner kan du med fördel ge dig ut på nätet och läsa på och jämföra priser mellan olika återförsäljare, träslag och så vidare.

Sköt dina fönster

I dag behöver man välja fönster med bra isolerande egenskaper. Därmed är det viktigt att dina träfönster kommer att stå pall för olika påfrestningar från klimatet i form av väder och vind. Tänk på att du bör genomföra en besiktning av dina träfönster med jämna mellanrum så att du kan upptäcka eventuella fel i god tid och åtgärda dem så att du inte behöver byta ut ett helt fönster. Som sagt ska du tänka på att det blir betydligt mer underhåll med träfönster än om du väljer andra typer av fönster. Men vill du ha sådana fönster ska det inte hindra dig. Du behöver också måla om med jämna mellanrum och kika efter sprickor och liknande så att du slipper obehagliga och dyra överraskningar.