Mäta fönster

I samband med att du ska köpa nya fönster till ditt hus behöver du så klart veta hur många fönster du ska köpa och vilken storlek det ska vara på dem. Således behöver du alltså mäta fönstren du har så att du vet vilka storlekar du ska beställa dina nya fönster efter. Du kan självklart anlita någon som hjälper dig att mäta upp vilka mått som behövs eller också gör du det på egen hand. Det behöver inte vara särskilt svårt. Tänk på att du kommer att behöva ha papper och penna till hands tillsammans med ett redskap att måtta med som exempelvis en tumstock.

Två olika sätt att ta fönstermått

Det finns i princip två olika sätt du kan ta måtten på dina fönster och förmodligen tycker de flesta att det är enklast och bäst att ta karmmåttet på det befintliga fönstret som hänger på plats. Skulle du inte ha denna möjlighet får du mäta via hålet i väggen där det nya fönstret ska sitta. Det du måste tänka på är att du mäter hålet på flera ställen eftersom det kan hända att det är lite skevt ibland. När du mäter hålet måste du också dra bort 15 millimeter för att få det utvändiga karmmåttet. Men det kan variera något mellan olika fönstertillverkare. Det är alltså lite klurigare att ta fönstermått via ett hål i väggen än om du mäter via ett befintligt fönster. Karmyttermåttet när du mäter ett befintligt fönster får du fram genom att helt enkelt mäta mellan karmens ytterkanter. Skulle du trots allt känna att du är lite osäker på om det har blivit helt rätt med mätningen och måtten kan du alltid anlita någon som gör det åt dig så att du kan känna dig trygg med att det blir rätt.

Att tänka på

Vill du ta dig an utmaningen att mäta storleken till dina nya fönster på egen hand finns det i alla fall två saker som du ska ha i åtanke. Den fönstertillverkare du anlitar kommer nämligen att vilja veta vilken hängning det ska vara på dina olika fönster. Ska det vara högerhängning eller vänsterhängning. Tänk också på hur du anger måtten i beställningen. Det är alltid bredden före höjden. Alltså om du skulle beställa ett fönster enigt måtten 12×18 decimeter betyder det att fönstret blir 12 decimeter brett och 18 decimeter högt.