Byta fönster

Det behöver inte vara särskilt svårt att byta fönster. Men tanken kan trots allt vara lite avskräckande just för att man tror att det är svårare än det verkligen är. Dock finns det ett par saker som du faktiskt kan tänka på och göra en liten lista med som du kan ha i åtanke när du tar itu med ett sådant projekt som att byta fönster.

Varför ska du byta och till vilket hus?

Du kanske redan har hört att man kallar fönstren för husets ögon och det stämmer ganska bra. För fönstren har trots allt en stor påverkan när det gäller husets utseende och karaktär. Så beroende på vilken typ av hus du bor i kommer att ha en viss påverkan på vilken typ av fönster du ska ha. Till exempel kommer det med största sannolikhet inte se så bra ut med likadana fönster i en funkisvilla som ett gammalt hus från sekelskiftet. Dock kan du få hjälp med vilken typ av fönster som passar ditt hus genom en fönstertillverkare. Sedan kan du också ställa dig frågan varför du vill byta ut dina gamla fönster. Handlar det till exempel enbart om själva utseende på fönstren eller är det för att du vill försöka sänka dina värmekostnader? Då behöver du titta på olika egenskaper som olika fönster har när det gäller bland annat U-värde. Dessutom bör du se över den miljö som din bostad omges av. Bor du där det förekommer mycket buller? Eller har du fönster i ett visst läge där solen strålar in så att det blir lite för varmt? Ska du ha självrengörande glas?

När du köper fönster

Eftersom utvecklingen av moderna fönster har gått framåt så pass mycket blir dina nya fönster en bra investering som lönar sig ganska snabbt. Du sparar energi och dessutom kommer värdet på din bostad har höjas. Men tänk också på att kika på fönster i verkligheten hos en återförsäljare eftersom du aldrig får riktigt rätt intryck av en bild som av verkligheten. Då kan du också passa på att fråga om råd. En annan sak du kan ha i bakhuvudet är att det inte alltid är säkert att de fönster du vill ha finns inne på lagret i samma stund som du vill ha dem. Alltså bör du vara ute i god tid. Leveranstiden kan nämligen variera ibland. När du väl har bestämt dig för vilka fönster du vill ha gäller det att du förbereder din leverans och gärna pratar med den återförsäljare du valt. Det handlar om allt från vilka storlekar dina fönster har och hur många, ska det vara någon särskild färg eller andra tillval och så vidare.