3-glasfönster

I dag finns det som bekant flera olika typer av fönster och inte sällan kommer du att kunna läsa om alternativet med så kallade 3-glasfönster. Och precis som namnet redan skvallrar om handlar detta om en typ av fönster som består av tre olika lager med glas. För att det ska sippra ut så lite luft som möjligt fyller man de mellanrum som finns mellan glasen med gas. Med andra ord isolerar man så mycket som möjligt. Detta innebär att 3-glasfönster kommer att behålla värmen inomhus under årets kalla månader och hålla det svalt inomhus under varma månader.

Varför använda 3-glasfönster?

I Sverige och Norden överlag är klimatet ganska kallt och då vill man så klart ha fönster med så bra isolering som möjligt så att man slipper onödigt dyra värmekostnader. Dessutom vill man försöka spara på energin och göra så lite miljöpåverkan som möjligt. Och då kan det vara vettigt att välja just 3-glasfönster. Med den extra luftspalt som finns i fönstret kommer värmeförlusten att minska. Bor du dessutom längre upp i landet där det blir allt kallare om vintern är det förmodligen extra viktigt att välja 3-glasfönster för att slippa kylan. Bor du däremot längre söderut eller ska byta fönster i ett sommarhus där du givetvis spenderar tid under årets varma månader räcker det vanligtvis med vanliga 2-glasfönster. Du får så klart fundera över var du ska ha dina fönster när du ska välja vilken typ du ska köpa. Som du kanske också förstår så kommer ett 3-glasfönster allt som oftast också ha ett lägre U-värde, vilket helt enkelt innebär att det har bra isolerande egenskaper.

Fördelar med 3-glasfönster

Som sagt kommer du att få bättre isolering om du väljer 3-glasfönster framför 2-glasfönster. Så vill du sänka U-värdet och minska kostnaderna du lägger på värme bör du titta närmare på 3-glasfönster. En annan fördel med att välja den här typen av fönster är att de också stänger ute ljud. Så om du till exempel bor nära en väg eller en annan miljö där det bullrar mycket kommer du inte märka av det lika mycket. Om du byter ut dina gamla fönster mot 3-glasfönster innebär det inte bara att du sänker värmekostnaderna utan du gör också en investering som höjer värdet på ditt hus om du eventuellt skulle vilja sälja det längre fram. Eftersom 3-glasfönster är så vanligt i dag kan du snabbt och lätt hitta den här typen i de flesta butiker eller också kan du beställa dem online.