2-glasfönster

I jakten på nya fönster till din bostad kanske du har råkat på en typ av fönster som kallas för 2-glasfönster. Och om du funderar på att köpa sådana fönster till ett boende där du bor året runt kanske du ska ta och tänka om. Under de senaste åren har utvecklingen gått framåt när det gäller våra fönster och i dag är 2-glasfönster betydligt bättre än 2-glasfönster som tillverkades för 10 år sedan. Därmed kommer det också att finnas väsentliga skillnader mellan hur mycket värme som går till spillo mellan de olika fönstren trots är att de är tillverkade enligt ungefär samma princip. Ett 2-glasfönster består nämligen av två glasrutor med ett visst mellanrum mellan dem. Tidigare var 2-glasfönster förmodligen den mest använda typen av fönster men i dag verkar den få backa för det som kallas för 3-glasfönster som har fler fördelar.

Passar till sommarstugan

Sverige är ett land där klimatet är relativt kallt stora delar av året och därför är det många som föredrar just 3-glasfönster av den anledningen. De isolerar nämligen mycket bättre. Men för den sakens skull betyder det inte att vi inte kan ha användning av 2-glasfönster. Många har ju sommarstugor och fritidshus där de spenderar årets varma månader och då kan det fungera ypperligt med 2-glasfönster i stället. Skulle du däremot ha det i din bostad under vintern kan det bli väldigt kallt inomhus.

U-värde och isolering

För att du ska ha ett hum om hur pass bra egenskaper ett fönster har när det gäller isoleringen ska du titta på det som kallas för U-värde. Ju lägre detta värde är desto bättre isolerar fönstret. Ofta skiljer priset en del beroende på hur lågt U-värde du vill att dina nya fönster ska ha och du kan nästan alltid räkna med att 2-glasfönster kommer att ha ett högre värde än till exempel 3-glasfönster. Tänk också på din boendesituation om du ska ha 2-glasfönster. Bor du ute på landet där du inte störs av en massa buller kan 2-glasfönster fungera men om du vet med dig att du bor där det ofta är höga ljud, exempelvis vid en motorväg eller nära en tågstation, kan det löna sig med 3-glasfönster som isolerar betydligt bättre.